این پهپاد راهبردی با شعاع عملیاتی تا 2000 کیلومتر، سقف پرواز 25000پا (حدود 7620متر) و قابلیت 16 تا 30 ساعت پرواز مداوم قادر است علاوه بر مأموریت‎های شناسایی و مراقبت با مسلح شدن به موشک‎های هوا به سطح و انواع راکت‎ها، مأموریت‎های رزمی را نیز انجام دهد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، اواخر آبان ماه و در ادامه معرفی چندین پهپاد دارای قابلیت رزمی در سال جاری، «فطرس» که از آن با عنوان راهبردی‎ترین پهپاد جمهوری اسلامی ایران یاد می‎شود توسط وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد. در سال جاری پس از پهپاد سریر، حماسه و شاهد-129، فطرس چهارمین پهپاد با قابلیت رزمی و دومین پهپاد ارتفاع پروازی متوسط و برد بلند (MALE) معرفی شده توسط کشور است.

همانطور که از تصاویر پیداست، فطرس دارای تمام ویژگی‎های نوعی و ظاهری یک پهپاد مداومت پروازی بالا و سرعت متوسط (در مقیاس پهپادها) است که عمدتاً شامل دهانه بال زیاد (دستکم در حدود 14 تا 16 متر) با عرض (وتر) بال کم که تضمین کننده ضریب منظری بالا خواهد بود، کمترین میزان زاویه عقب‎برگشتگی بال، بال با نسبت ضخامت بالا که در کنار ابعاد قابل توجه آن، فضای کافی برای سوخت مورد نیاز را فراهم می‎کند و تعدد سطوح کنترلی برای افزایش قابلیت اطمینان است.

شکل دماغه فطرس شباهت بالایی با بخش متناظر در پهپاد حماسه دارد و تنها همین دو پهپاد ایرانی از چنین ظاهری برخوردار هستند. همچنین از نظر پیچیدگی سطوح بدنه و بال، فطرس را می‎توان یکی از دو نمونه برتر کشور به شمار آورد در واقع سطوح منحنی جلوی بدنه و نواحی اتصال بال به بدنه – مثلاً در مقایسه با پهپاد شاهد129 - گویای تلاش برای ورود به رده جدیدی از توانمندی‎های ساخت است.

اخیرا و با گفتگوی مدیر پروژه پهپاد فطرس با یکی از نشریات تخصصی وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، مشخص شده که این پهپاد استراتژیک، جهشی مهم در عرصه طراحی و تولید هواپیماهای بدون سرنشین در کشورمان محسوب می شود و باید نگاهی عمیق تر به این تولید جدید صنایع دفاعی کشورمان داشت.

با توجه به اینکه این پهپاد به همراه شاهد129 بزرگ‎ترین نمونه‎های ساخته شده توسط کشورمان محسوب می‎شوند برای رسیدن به کارایی پروازی بالا و عملکرد بهینه بال از سطوح متحرک متعدد (برآ افزا) در لبه فرار بال (لبه عقبی بال) استفاده شده که در شرایط مختلف پروازی با تغییر زاویه آنها عملکرد پهپاد در برخاستن، فرود و پرواز کروز بهبود می‎یابد. در حالی که از قراردادن سطوح متحرک افزاینده "برآ" در لبه حمله بال برای پرهیز هر چه بیشتر از افزایش وزن صرف نظر شده است.


بالهای بلند فطرس کاملا مشخص است

به گفته مدیر پروژه پهپاد فطرس، موتور این پهپاد ساخت داخل بوده و ملخ آن از نوع دارای گام متغیر و کامپوزیتی است. ساخت داخل بودن موتور این پهپاد به معنی رفع یکی از گلوگاه‎های مهم برای تولید و عملیاتی نگه‎داشتن این پهپاد به تعداد لازم است. به علاوه موتور مورد نیاز برای استفاده در یک پهپاد برد بلند و مداومت پروازی بالا که حامل حسگرهای ارزشمندی است باید ضمن کارایی مطلوب از نظر نسبت رانش تولیدی به وزن و مصرف ویژه سوخت از قابلیت اطمینان بالایی هم برخوردار باشد که به نظر می‎رسد در پهپاد فطرس این نیاز مهم حاصل شده است.

به گفته وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، اعتبارسنجی پهپاد فطرس در تخصصی‎ترین آزمایشگاه‎ها و مراکز آزمون در کشور با موفقیت صورت گرفته و آزمایش‎های زمینی استاندارد بین‌المللی در سرعت کم، متوسط و بالا و آزمایش پروازی با موفقیت و با نتایجی فراتر از اهداف طراحی حاصل شده است.


دم دوگانه، موتور و سطوح متحرک بال فطرس در این تصویر دیده میشود

برای هر پهپاد دوربرد و مداومت پروازی بالا رسیدن به میزان بسیار بالایی از قابلیت اطمینان لازم است خصوصاً اگر این پهپاد حامل حسگرهای ارزشمندی باشد و مأموریت‎های مهمی بر عهده داشته باشد بنا بر این اجرای آزمایش‎های کامل و سخت‎گیرانه بر روی فطرس نویدبخش رسیدن به این عامل مهم است.

به گزارش مشرق، به نظر می‎رسد در فطرس نیز مانند شاهد129 تمام محموله رزمی در دو جایگاه زیر بال‎ها حمل شود هر چند که افزایش تعداد آنها نیز دور از دسترس نیست. البته با توجه به ابعاد موشک مشاهده شده زیر بال فطرس امکان حمل تعداد بیشتری از آن در همین جایگاه حمل سلاح نیز وجود دارد.
 
سلاح‎های دیگر مانند بمب‎های هدایت شونده، موشک‎های سبک ضد کشتی و راکت‎های هوا به سطح نیز از دیگر سلاح‎هایی است که حمل آنها توسط فطرس قابل تصور است. همچنین موشک‎های هوا به هوا دستکم در رده موشک‎های دوش‎پرتاب نیز در صورت افزوده شدن به تسلیحات فطرس آن را به عنوان یک ابزار مهم در کمک به پدافند هوایی کشور توانمند می‎سازد.


عملگرهای متعدد برای سطوح متحرک بال فطرس


دماغه برجسته پهپاد فطرس که پیشتر به آن اشاره کردیم در پهپادهای هم‎رده برای حمل یک سامانه خاص به کار می‎رود و همانطور که مدیر پروژه طراحی و ساخت پهپاد راهبردی فطرس در مصاحبه خود ابراز داشته "این پهپاد دارای آنتن ارتباط با ماهواره است" می‎توان اطمینان حاصل کرد در زیر برجستگی دماغه این پهپاد یک آنتن ارتباط ماهواره‎ای قرار گرفته است.
 

آنتن ارتباط با ماهواره

این نوع آنتن‎ها که نمای گرافیکی آن را در تصویر مشاهده می‎نمایید بر یک سکوی دو درجه آزادی مستقر شده‎اند که امکان چرخش آنتن را در صفحه افقی و عمودی ایجاد می‎نماید. این سکوها دارای پایدارساز نیز هستند تا ارتعاشات ناشی از پرواز و یا چرخش‎های خود پهپاد در جریان پرواز را خنثی نماید.

با توجه به قابلیت مشابه در پهپادهای هم‎رده خارجی احتمالاً این پهپاد از باند Ku برای ارتباط با ماهواره استفاده می‎کند تا بتواند داده‎های با حجم بالای خود را از مسافت‎های دور ارسال نماید و ماهواره‎های بعدی کشور مانند ناهید که دارای گیرنده و فرستنده‎های همین باند است قاعدتاً توانایی برقراری ارتباط با فطرس را دارند.

فضای به وجود آمده در اثر برآمدگی دماغه می‎تواند در صورت نیاز عملیاتی به داشتن یک سکوی هوایی هشدار راداری، محل قرارگیری رادار هوایی هم باشد. امروزه رادارهایی که در فضای دماغه فطرس قابل نصب باشند به بردهای بیش از 100 کیلومتر نیز می‎رسند. همچنین رادارهای نظارت سطحی که نمونه‎ای از آن در پهپاد حماسه دیده شد و در چندین پهپاد خارجی نیز مشاهده شده است در فضای زیر بدنه فطرس نیز می‎تواند مورد استفاده قرار گیرد در صورتی که محل نصب آن اشکالی برای یکی از ورودی هوای موتور که در زیر بدنه است ایجاد نکند.


حسگر الکترواپتیکی زیر دماغه پهپاد فطرس


توانمندی‎هایی عملیاتی

به گفته این مقام مسئول، مأموریت‎های قابل اجرا توسط فطرس شامل موارد نظامی و غیرنظامی از جمله مراقبت از مرزهای دریایی و زمینی و کنترل نوار مرزی به منظور مبارزه با قاچاق، دیده‎بانی از خطوط لوله‎های نفتی، رله ارتباطی و مخابراتی، کنترل رفت و آمد جاده‎ها، مطالعات هواشناسی، دیده‎بانی مناطق حادثه دیده در زلزل و آتش‎سوزی و سیل، محیط‎بانی برای حفاظت از محیط زیست، عکسبرداری جهت تهیه نقشه‎های جغرافیایی، ارسال فیلم و عکس‎های دقیق از مواضع دشمن، هدف‎یابی و ارسال مختصات هدف، گردآوردی داده‎های سیگنالی و جنگ الکترونیک در مدت پروار بیش از یک روزه این پهپاد است.

وی همچنین اضافه کرده است که این پهپاد راهبردی با شعاع عملیاتی تا 2000 کیلومتر، سقف پرواز 25000پا (حدود 7620متر) و قابلیت 16 تا 30 ساعت پرواز مداوم قادر است علاوه بر مأموریت‎های شناسایی و مراقبت با مسلح شدن به موشک‎های هوا به سطح و انواع راکت‎ها، مأموریت‎های رزمی را نیز انجام دهد.

به گفته یکی از مسئولان دفاعی کشورمان، این پهپاد دارای هدایت اتوماتیک و هدایت توسط خلبان زمینی بوده و سرعت آن 140 تا 250 کیلومتر است. بنا بر این، برد عبوری پهپاد فطرس را می‎توان بیش از 4000 کیلومتر محاسبه کرد.

حضور یکی از فرماندهان نیروی هوایی ارتش (نهاجا) در مراسم رونمایی رسمی از فطرس دارای این پیام است که نهاجا از کاربران اصلی این پهپاد خواهد بود که در ادامه به برخی از کاربردهای فطرس برای این نیرو اشاره خواهیم کرد.


موشک
های هوا به سطح زیر بال فطرس


از جمله مأموریت‎های قابل واگذاری به فطرس به عنوان یک پهپاد با مداومت پروازی بالا نظارت الکترونیکی و جاسوسی مخابراتی و سیگنالی است کاری که امروز نمونه‎ای از هواپیمای سی-130هرکولس با نام خفاش و نمونه‎ای از بوئینگ-707 با نام صدف برای نهاجا انجام می‎دهند و با توجه به تهدیدات پیرامونی نیاز به گسترش چنین ناوگانی کاملاً محسوس است. این هواپیماها با قابلیت‎های ویژه خود از دوران جنگ تحمیلی تا کنون خدمات کلیدی در اجرای موفق مهمترین عملیات‎های هوایی کشور داشته‎اند.

همچنین در مأموریت‎های گشت دریایی با سامانه‎های الکترواپتیکی و حسگرهای دیگر خصوصاً حسگرهای غیرفعال مانند سامانه ردیابی تغییرات میدان الکترومغناطیسی زمین برای ردیابی زیردریایی‎ها این پهپاد بسیار مفید خواهد بود.

در واقع فطرس می‎تواند بیش از یک روز در مسافت صدها کیلومتر دورتر از مرزهای آبی ایران برای زیرنظر داشتن تردد شناورهای سطحی و زیرسطحی (نقشی که امروز بر عهده تعداد اندکی هواپیمای P-3F اوریون و ایران-140 دریایی است) و نیز ارسال هشدار زودهنگام نسبت به آرایش ناوگان دشمن ایفای نقش کرده و در صورت لزوم دستکم از نظر اطلاعاتی به کمک ناوگروه‎های نیروی دریایی ارتش در شرق و غرب اقیانوس هند بشتابد.

به گزارش مشرق، مدیر پروژه مدرن ترین پهپاد کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود از ویژگی هایی سخن به میان آورده که با توجه به آنها، قاعدتا پهپاد فُطرس نیز توانایی فیلمبرداری و عکسبرداری هوایی و ارسال تصاویر به صورت زنده (بیدرنگ یا Real time) و امکان ضبط تصاویر در ایستگاه کنترل زمینی، توانایی برنامه‎ریزی رفت و برگشت، اجرای مأموریت به صورت رایانه‎ای با اتکا به خلبان خودکار و سامانه‎های ناوبری داخلی مانند GPS/INS و ارسال دائم اطلاعات پروازی را داراست.

در واقع همانگونه که در معرفی پهپادهای گذشته عنوان کرده بودیم با توجه به برد پروازی این نوع هواپیماها که کاملاً از دید خارج می‎شوند امکان هدایت آنها به وسیله کاربر از ایستگاه کنترل زمینی به دو صورت نیمه‎خودکار و یا تماماً خودکار وجود دارد. در حالت نیمه‎خودکار، کاربر با دیدن اطلاعات پروازی هواپیما که در صفحه نمایش ایستگاه کنترل زمینی نشان داده می‎شود هواپیما را متناسب با مأموریت، کنترل و هدایت می‌نماید.

در حالت تمام خودکار، مختصات جغرافیایی نقاط از پیش تعیین شده و مسیر پرواز توسط کاربر از طریق ایستگاه کنترل زمینی در حافظه تجهیزات الکترونیکی هواپیما ذخیره شده و هواپیما با استفاده از سامانه GPS و ارتفاع‎سنج می‎تواند مسیرهای از پیش تعیین شده را طی نماید. کاربر در حین پرواز می‎تواند در مسیر پرواز تصحیحات مورد نظر فرمانده عملیات را اعمال کند. به علاوه آماده شدن سامانه ملی موقعیت‎یابی زمین پایه و سامانه‎های کاهش خطا و تأخیر GPS در محدوده عملکرد خود به خوبی به کمک سامانه‎های ناوبری داخلی پهپاد خصوصاً برای کنترل خودکار و برنامه‎ریزی شده می‎آیند.

این مقام مسئول در صنعت دفاعی کشورمان همچنین تاکید کرده است که با توجه به اینکه نیروهای مسلح ایران در سالهای گذشته، پهپاد مدرنی برای انجام ماموریتهای مورد نیاز در ارتفاع بالا نداشتند، مطالعات طراحی و ساخت فطرس از 7 سال پیش آغاز شده بود.

وی با تقدیر از تلاش ها و همکاری سردار دهقان و سردار وحیدی وزرای فعلی و گذشته دفاع، از نقش مهم شرکتهای دانش بنیان در طراحی و تولید این پهپاد سخن گفته و افزوده است: رقابت با آمریکا و صهیونیست ها، ما را بر آن داشت تا دست به تولید این هواپیمای بدون سرنشین مدرن در ایران بزنیم.



یکی از موضوعاتی که در رسانه های داخلی و خارجی مطرح شده بود، مهندسی معکوس بودن این پهپاد جدید کشورمان است که مدیر پروژه طراحی و ساخت فطرس با بیان اینکه برنامه ریزی برای ساخت این هواگرد بر اساس شرایط اقلیمی ایران بوده است، تاکید کرده است که فطرس به هیچ وجه مهندسی معکوس نیست و بر اساس ماموریتهای نیروهای مسلح ایران و تکیه بر دانش بومی ساخته شده است.

وی در عین حال خبری مهم از برنامه های آینده برای این پهپاد داده است و رسما اعلام کرده که فطرس به قابلیت پرتاب ریز پهپادها دست خواهد یافت.

این موضوع که جهشی بزرگ در صنعت پهپادی کشورمان محسوب می شود، کمک خواهد کرد ساختار عملیاتهای نیروهای مسلح ایران با کمک پهپادها، چند لایه و با ماموریتهای متنوع باشد و در عین حال، هم افزایی خاصی را برای فرماندهان کشورمان ایجاد کند. از نظر قدرت صنعتی نیز کشورمان را در سطح یک یا دو کشور پیشرفته جهان در این عرصه قرار می دهد در حالی که بسیاری از کشورهای مشهور جهان در عرصه پهپاد و صنایع هوایی، در حسرت رسیدن به قابلیت های فنی و عملیاتی اجرای چنین طرحی هستند.

نگاهی به فعالیت‎های کشورهای دیگر در زمینه توسعه پهپادهایی با مداومت پرواز بالا و ارتفاع پروازی متوسط و بالا که به تولید پهپادهایی مانند پریدیتور، ریپر، اونجر، گلوبال‎هاوک، وونگ لانگ، آنکا، هرون (و نمونه‎های مختلف و مشتق شده از آن) و پهپاد راستوم-اچ توسط کشورهای آمریکا، چین، ترکیه، هند، کشورهای اروپایی و رژیم صهیونیستی منجر شده نشان می‎دهد این رده از پهپادها از جایگاه ممتازی در راهبردهای نظامی برخوردار هستند.

با این اوصاف می‎توان اطمینان داشت برنامه‎ریزان دفاعی کشورمان بکارگیری توان بالای متخصصان ایرانی برای تکمیل ناوگان پهپادی کشور گام‎های بلندی برداشته‎اند، تلاش‎هایی که با تحریم همه جانبه صنعت دفاعی کشورمان دستاوردهایی با ارزش چند برابر محسوب می‎شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 86
  • در انتظار بررسی: 6
  • غیر قابل انتشار: 4
  • ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۲
    2 0
    دید در شب داشت ؛ بهتر بود ...
  • جلال ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 3
    خوبه ولی کاش شکل ایتان اسرائیل نمی ساختنش
  • ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 0
    در عکسی که زیرش نوشته:«حسگر الکترواپتیکی زیر دماغه پهپاد فطرس»،چرا اینقدر ناشیانه دو قسمت بالایی (پوشش آنتن ماهواره) و پایینی به هم پرچ شدند!!!!؟آدم شک میکنه این واقعا یه وسیله پرنده باشه
  • محسن ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    2 1
    مشرق وقتی سیاسی نمی شی؛ماه میشی ماه !! حالمون از سیاست بد میشه؛گزارش نظامی بنویس؛به خصوص در مورد نمایشگاه های تسلیحاتی دنیا
  • افشین تهران ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    2 1
    درود بر جوانان ومتخصصین ایران عزیزو درود بر فرماندهی کل قوا که تمام این پیشرفتها در سایه رهنمودهای ایشان که از نزدیک 8سال دردفاع مقدس حضور داشتند پیگیری میشود.
  • برادر ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 13
    چی هست این؟! اسباب بازیه؟! از کجا میشه تهیه کرد؟ برا بچه دوستم می خوام بخرم. تولدشه
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 0
    انشالله بايد به تدريج متخصصان كشور بايد بر بحث رادارگريزي و جمع شدن چرخ ها و استفاده از موتور جت در پهپاد ها وارد شوند
  • ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    3 4
    روحانی مچکریم
  • ناشناس ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    6 1
    ماشاالله حزب الله.
  • محمود ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 1
    درود بر فرزندان ایران افسران و مهندسان وزارت دفاع و افسران بی ادعای ارتش همیشه قهرمان
  • ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 1
    افرین...
  • مهدی ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    دم ایران و ایرانی گرم...
  • yaser ۰۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 0
    همتون شاهد این بودین که عراق با پهپادهای آمریکایی چه ضربات سختی به داعش وارد کرد.حالا چرا ما تو سوریه از این فناوری استفاده نمیکنیم و انداختیمش تو انبار؟
  • سجاد ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 2
    الله اکبر... فقط خدا... ما متکی به ایمان هستیم. اینها اسباب دنیوی است
  • ۰۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    طراحي بر اساس نيازمندي‌هاي برنامه‌ريزي شده است كه اين شكل طراحي را اجتناب ناپذير مي‌كند. براي قشنگي كه طرح نميدن!
  • ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    از سياسي ننويسه، حالمون بد نميشه، ولي خرفت و كودن ميشيم. بي خبر از همه جا و خوشحال!
  • محمد ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    3 0
    اگه براي آمريكا بود، تكنولوژي فوق مدرن بود، ولي اگه ساخت ايران باشه، بعضي نمكدون‌ها طبعشون گل ميكنه! شما براي بچه دوستت لبو بخر برادر!
  • ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    ربطي به اون نداره. بيخود جو نده.
  • ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 0
    درود بر سرهنگ‌ها.
  • ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 1
    پهپادهاي آمريكايي؟! آمريكا اگه هدفش جمع كردن تروريست‌ها بود، چرا از 10 سال پيش كمك نكرد؟! آمريكا از جمع شدن تروريست‌ها در حال گريه هست. اين عمليات ايرانه در عراق باهوش!
  • ۰۱:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    ضمن عرض خسته نباشید وخداقوت به عزیزان مشرق نیوز تا اینهایی که ساختیم عملیاتی نشه هیچ ارزشی نداره امید وارم عملیاتی بشن تا کمتر شاهد شهادت مرزبانان کشورمون باشیم امید وارم این پهپادها ویترینی وتبلیغاتی نباشند و شاهد باشیم صدها فروند ازاین پهپادها وظیفه محافظت از مرزها مون را به عهده داشته باشند وهروقت تروریستها ازکشورهای همسایه دوست وبرادر برای خرابکاری قصد ورود به کشورمون داشته باشند با این پهپادها یکی یکی شون به درک واصل کنیم حتی پایگاهها شون رادرون دراعماق خاک اون کشور های دوست وبرادر منهدم کنیم درغیر اینصورت قمپزدرمیکنیم بی تعارف همش بازیه وکلاه برداری
  • سهیل بشردوست ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    مگه میشه نداشته باشه؟
  • ۰۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    2 1
    زیاد امیدوار نباشید که پیشرفت کنیم. هسته ای رفت اینم میره
  • ۰۳:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    2 1
    ماشاالله.....
  • ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 1
    اين پهپاد دوربين هاي ترمال وديد درشب هم داره
  • کیان ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 0
    حرف دلم رو گفتی. نمی دونم چرا طراحی ظاهری ما خیلی دقیق نیست و حتی در مونتاژ هم با سلیقه عمل نمی کنیم. وقتی عکس یک پهپاد غربی رو با دقت نگاه می کنی از شکل ظاهری و طراحی بدنه و ساخت و مونتاژ واقعا لذت می بری. خب حداقل کاش پراید رو خوب مونتاژ می کردیم. من همیشه از این ناراحت هستم که ما می توانیم ولی خوب انجام نمی دهیم. انشاءالله خبر دستاوردهای بیشتر و جدیدتر رو بشنویم. اللهم عجل لولیک الفرج
  • کیان ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    محمد جان، آخه ما ایرانی هستیم و باید علم رو در ثریا هم که باشه به دست بیاریم و این حال آدم رو میگیره که کپی کاری یا دستکاری بکنیم. ولی وقتی به گذشته نگاه می کنیم می بینیم که واقعا دستاوردهای خوبی داشتیم. نمک ریختن یه جور انتقاد کردنه و انتقاد عیوب آدم رو برطرف میکنه.
  • کیان ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 1
    آقای ناشناس، فامیلتون سرهنگه؟ آخه چند باردیدم که فقط سرهنگها رو تشویق میکنی. چند وقت دیگه هم میگی درود بر سردارها چون فامیلتون احتمالا تا اون موقع سرتیپ شده.
  • کیان ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    یاسر راست میگه واقعا چه حملات دقیق و چه دید بالا و خوبی با سیستمها و حسگرهای اپتیکی داشتند. البته آمریکا برای تعادل قوا این کار رو انجام میده تا یک جنگ فرسایشی همیشه وجود داشته باشه و هم اینکه گروههای تروریستی با هم متحد نشوند و نتوانند قدرتی بر علیه خود آمریکا باشند. در لبنان هم آمریکا حزب های مختلف مبارزی رو تشکیل داده بود و حزبهای زیادی به اصطلاح برای اسلام و حمایت از فلسطین فعالیت می کردند که بعدها بر علیه هم با تحریک و نفوذ آمریکا عملیاتهای انتحاری هم انجام می دادند. یک نمونه از این قضیه در فیلم جاسوس بازی با بازی براد پیت نشان داده شد.
  • کیان ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    سجاد جان خیلی خیلی معنوی شدی. نکنه مثل کسانی فکر کنی که امام زمان با شمشیر و اسب میاد و به تکنولوژی روز فکر نمیکنه.
  • ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    اگر ساير ساختارهاي دولتي ما همانند نظامي ها بود، كشور ما گلستان شده بود
  • ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    1 0
    مگه کسی با این نوع پهپاد میخاد جلوشو نگاه کنه که دید در شب بخواد - در ضمن دید در شب داره و حسگر حرارتی هم داره
  • ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 1
    ها - چی - با ایمانت میخوای اطلاعات دشمن رو به دست بیاری؟
  • ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    مشرق بالاخره پس از مدتها یک مقاله دفاعی نسبتا خوب زدی چرا اینقدر با تاخیر!!!!
  • alishokri ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    برای ساخت بهترین تجهیزات باید از بهترین های موجود در جهان کمک گرفت این جمله از رئیس یکی از بخش ای تکنولوژی ارتش روسیه بود
  • ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 1
    عزیزم یه اسباب بازی هست که اگه بچه دوستت دوست داشت بگو بیاریم
  • کمیل ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    5 ساله حرف از ماهواره می زنی! برادر کدوم ماهواره؟؟؟ 3 تا میکرو ماهواره 3 ماهه 200 هزار دلاری که این همه تخیل بافی نداره تا زمانی که ماهواره های عملیاتی 5 ساله در فضا نداشته باشیم....این سخنان شما فقط حرفه همان طور که حرف بود
  • ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    شما مشغول اسباب بازی های ذهنی و جسمیت باش برادر
  • ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    این پهپاد نظامی هست نه گشتی
  • ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    شما هم میری
  • رزمنده ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    درسایه تلاش وهمدلی وبهلطف خدا به همه پشرفتها می رسیم .ودشمنان قسم خورده ایران اسلامی را ذلیل خواهیم کرد .
  • دکتر ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    اون کشورهایی که اپتیک سی سی دی و پیکسل ها و ترانزیستورها و میکروپیچ های دوربین های ترمال یا حرارتی اپتیکی فروسرخ و حسگرهای لیزری و راداری رو تولید می کنن و شما با افتخار از نصب اونها روی این پهپاد خبر می دهید این طوری ادعا نمی کنن "از نظر قدرت صنعتی نیز کشورمان را در سطح یک یا دو کشور پیشرفته جهان در این عرصه قرار می دهد!!!!!!!!!!!!!!!!" چه خبره عمو آبادنه؟؟؟
  • ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    باید در اسرع وقت برای آزمایش عملیاتی آنها در شناسایی و نابودی تروریست ها در عراق و سوریه استفاده کرد تا ضعف های احتمالی آن شناخته شود.
  • ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    خوب این نوک های ضخیم بال این پرنده کلی توربولنس ایجاد می کند و خیلی بهتر بود نوک بالها با یک انهناء با زاویه 45 درجه به سمت بالا خم بشود و در انتها نازک گردد تا با کاهش توربولنس مداومت پروازی پرنده 5 تا 20 درصد بیشتر بشود.
  • ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    این هم مثل قاهر 313 نشه؟
  • سجاد ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    خیلی خیلی معنوی شدن با تکنولوژی منافات نداره آقا کیان... ضمنا خود قرآن می فرماید که واعدو لهم ماستطعتم من قوه... آقای ناشناس بنده گفتم که اینها اسباب دنیوی است، نه اینکه با ایمانم میخوام بجنگم!!! فرضا شما اطلاعات داشتی، وقتی ایمان نداری، خدا کمکی نمیکنه بهت. اون میخوای با اطلاعاتت چه گلی به سر خودت بزنی؟
  • فروشی نیستم ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    آره خوب برا بچه های ایرانی این تکنولوژی های بیشرفته از قدیم در حد اسباب بازی ساده بودن و اینجا جاییه که پهپادای ابر فوق پیشرفته رو مینشونیم زمین و مال خودمون میشن، نه مثل صهیونیست ها که یه پهپاد حزب الله رو که تکنولوژی 10 سال پیش ماست نمیتونن سالم بگیرن و با هواپیما اونو بعد از شلیک یه موشک نا موفق با دومین موشک میزنن.
  • فروشی نیستم ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    به گفته و قولی که وزیر دفاع دادن، سال آینده تو سالگرد رو نمایی از فطرس از پهپادی که موتور جت داره رو نمایی میشه و البته ما قبلا کرار رو ساختیم که موتورش جت هست. در مورد جمع شدن چرخ ها مطمئن باش که این پهپاد چرخ هاش جمع میشه و اون فضای خیلی بزرگ بالای چرخ ها برای اینکار ساخته شده.
  • حجت ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    یه بار دیگه به دقت به آرم سپاه نگاه کن فکر کنم یه چیزایی دستگیرت می شه
  • حجت ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    واللا نه رژیم صهیونیستی به ما اطلاعات می ده و نه آمریکا. جای دیگه ای هم من یکی نمی شناسم. می شناسید بریم ازشون اطلاعات بگیریم. این نوع تکنولوژی بسیار پیچیده و محرمانه هستشض و با گرفتن آب هویج فرق می کنه.
  • رضوان ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    فکر کنم فشار برخی دوستان و تنگ نظری هاشون باعث این کم کاری شده
  • ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    نمونه اصلي رونمايي نشده اين يك ماك آپ است كه البته براي بررسي مختلف ازش استفاده شده بخاطر هيمنه كه يكم جاي پيچ و پرچش مشكل داره
  • ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    مگه دختره که خوشگل باشه مرد حسابی پهباد بتونه وظایفش را انجام بهده حالا میخواد هر شکلی باشه
  • سعید ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    تا وقتی که پروازشو نبینم و شلیک موشک ضمن پروازشو نبینم و اطاق کنترل پروازشو هم نبینم باور نمی کنم. ارتباط با کدوم ماهواره؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!
  • افشین تهران ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    جنابعالی 5سالشو بساز .اصلاشماهایی که انقدربلبل هستید تاحالا چه گلی بسر کشورتون جز یاوه بافی کردین.
  • افشین تهران ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    مگه بچه دوستت ترروریسته یااسرائیله چون اینوبرای اونا ساختن اقای به اصطلاح نمکدون.
  • حسین ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    عزیز دل عمو اون سامانه اپتیکبی که زیرش هست . دید در شب هم هست.
  • ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    فاميلم سرهنگ نيست كيان جون. ديدم تو مملكت مد شده به سرهنگ‌ها واسه جلب رأي بتازن، گفتم يكي هم بر سرهنگ‌ها درود بگه كه فكر نكنند مردم همه قدر نشناسند.
  • سلمان خان بدقیافه ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    نقی نهار نخردیم..........................
  • سلمان خان بدقیافه ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    اون که فیلم هندی بود........
  • محمد ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    كيان جان توقف كن. بايست با هم برويم! آمريكا هدفي داره و براي رسيدن به هدفش، به هر كاري دست ميزنه. يكي از اين كارها، اجير كردن تروريست‌ها در عراق و سوريه و لبنان و ايران و افغانستان و پاكستان هست. آمريكا به هيچ اصل اخلاقي معتقد نيست، اما اونجا كه اوضاع از دستش خارج شده، اداي ابر قهرمان رو در مياره. جاي خودش كه قبلاً تأمين كننده سلاح بود رو با ناجي عوض ميكنه. در عراق هم سال‌هاست تروريست‌ها جولان مي‌دهند. سال‌هاست مردم را به خاك و خون كشيدند. آيا آمريكا در اين سال‌ها نبود؟! تجهيزات نداشت؟! اين حجم اسلحه از كجا آمده است؟! آيا عراق كارخانه تسليحات دارد؟! آن اسلحه‌هايي كه آمريكا و دوستان غربي‌اش در سطح وسيع در عراق و لبنان و سوريه قاچاق مي‌كنند، آيا همين سلاح‌ها نيست؟! كدام تعادل قوا؟! جنگ فرسايشي براي چه اگر بتواند عراق را نابود و ايران را تسخير كند. اصلاً آمريكا در عراق چه مي‌كند؟! قانوني 10 سال در عراق است؟ عمليات ارتش عراق، خواست ملت عراق است؛ نه آمريكايي كه تروريست‌ها زير نظر افسرانشان آموزش ديده‌اند و از سلاح خود آمريكا استفاده مي‌كنند. چطور آمريكا مي‌تواند هر تحركي در آن سوي دنيا را با ماهواره رصد كند، اما از شناسايي چند تروريست در اطرافش عاجز بود؟! همين آمريكا اگر جايي شك كند كه منافعش در خطر است، سخت‌ترين اقدام‌ها را مي‌كند. به نزديكترين دوستان اروپايي‌اش دستور مي دهد بايد و بايد روابط خود را با ايران قطع كنيد. آن‌ها مي‌گويند چشم، اما توان جمع كردن 4 تروريست را ندارد؟! در افغانستان چطور؟! پهپادها امنيت آروده يا برده؟! در پاكستان همينطور. در آفريقاي بحران زده همين طور. كجا آمريكا خيري براي مسلمين خواسته كه اين بار بخواهد. اگر مي‍توانست، كل عراق را از تروريست‌ها لبريز مي‌كرد. متأسفم براي تحليل‌هاي سطحي و بي پايه شما. متأسفم از مردم آمريكا دوست. متأسفم براي آنان كه واقعيت را نمي‌بينند، بلكه آنچه در دلشان است را به جاي واقعيت جا مي‌زنند. متأسفم براي خودمان كه دشمن مقابلمان را خوب نشناختيم. متأسفم براي سايت‌هاي اصولگرا كه اين همه شبهات را با تحليل‌هاي عميق برطرف نمي‌كنند.
  • ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    الان شما خوشحالي يا در حال مسخره كردن پدران خودتي؟!
  • ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    نه كودكستانه، منتظر شما بوديم كه اومدي!
  • ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    شما خوبي!
  • ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    مثل پراید نشه
  • ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    نمی بینی؟ نوشته با ماهواره ناهید!
  • نصیر ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    ماهواره مشرق نیوز یک!!
  • عباس بابایی ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    موجب افتخار هرایرانی است خداوند برتوفیقات دلسوزان ایران اسلامی بیفزاید اما لازم نیست این همه توضیحات داده شود که موجبات سوء استفاده دشمنان فراهم شودبعضی ازدستاوردهای دفاعی باید مخفی بماندتادشمن از توان دفاعی ما تا حدود زیادی بی اطلاع باشدکه خود یک نوع تاکتیک برتری نظامی دارد وباعث رعب و وحشت دشمنان می شود.
  • سعید.و ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    منتظرباش به زودی باهات تماس میگیرندتابهت نشون بدن
  • کارشناس ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    مشتی این حرف که زدی می دونی مثل چیه مثل اینه که بگی کاشکی ماشین موتور هم داشته باشه
  • ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    نه ! اون که ماکت بود. ولی این پرواز آزماشی کرده.
  • ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    اسباب بازیه.اصلا کار درست انجام نمیده .بیشتر دکوریه تا کاربردی و عملیاتی
  • علی ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    همون کشورها توان و استعداد ایران رو فهمیدن و شما هنوز نه!
  • علی ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۳
    0 0
    اون ک چیزی نشد که این هم مثل اون بشه پسر! در مرحله تولید ولیه بود، همون طور که جنگنده های آمریکایی گاها چندین سال بعد به خدمت وارد میشن ...
  • شهروند ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    کلآ پهباد ایده و اختراعش ماله غربیایه خونخاره!نمیدونم چرا مثله چینیها میخوایم کپی کنیم نمیشه مثله اونا بعد هی جیغ میزنیم مرگ مرگ بعدم صلح!!!یدفه نشد ما بسازیم اونا کپی کنند
  • مجتبی ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    خیلی با نمک شدی خودتو بمال به خیار
  • ۰۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    میتونه گشتی هم باشه داداش. ان شاءالله زودتر عملیاتی بشن.
  • وطن دوست ۰۳:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    من چند تا پرچ خوب و مارك دار سراغ دارم بفرستم براتون اون جا پرچهاي كه يادتون رفته پرچ كنين؟
  • لیلا ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    ماشاالله ... حزب الله....
  • حجت ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 1
    این جور طراحی بدرد هواپیماهای جتی می خوره که سرعت بالا دارند. بالهای با انحنا تو سرعت پایین خوب جواب نمی دهند.
  • پيروز ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
    0 0
    ايران خودرو و سايپا دارنده برترين تكنولوژيهادر خودرو سازي!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! نيز بايد اسم مياورديد روي همه صنايع كشور رو توي تحقيق و توسعه سفيد كرده اند صنايع دفاع وكلا قواي نظامي چون تحت امر مقام معظم رهبري هستند اينطور پيشرفت كردند جالب اينه كه خيلي از موارد هنوز رو نشده وگرنه خيلي جالب تر ميشد وميشد روي اونا هم تحليل كرد .
  • RASOUL ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    0 0
    آفرین به غیرت ایرانی
  • فرهاد ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 0
    فطرس بهترین پهپاد دنیاست
  • محسن ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۲
    0 0
    سلام به همه ایرانیای با غیرت تهشو بگم ما باید روپای خودمون باشیم تا آمریکا واسرائیل نتونن حتی به نگاه کردن به ایران هم فکر کنن دست اکن بچه هایی درد نکنه که این پهباد وامثال اینو میسازن
  • دانشجوی دکترای ایرودینامیک ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۸
    1 0
    اینجا چقدر ادم الاف هست در مورد چیزی که نمیدونن حرف میزنن شماها تا حالا پهپاد از نزدیک دیدین
  • مهدی تنها TR ۰۲:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۱
    0 0
    چرا بدنه اینقدر ناشیانه پرچ شده؟ این که باد از هر طرفش میره داخل؟ چطور میتونه پرواز کنه با این همه سوراخ سمبه؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس